Derfor bør du velge våren når du skal selge hytta

Når du skal selge hytta er det mye å tenke på, men noen ting er enklere å ta stilling til enn andre. Å velge riktig tidspunkt krever ikke så mye, men det kan være avgjørende om hvor fornøyd du blir med resultatet av salget. Mange mener at å selge hytta på våren er en god ide.

Foto: Getty Images

Det blir stadig varmere i lufta, dagene blir lengre, og snart melder våren og sommeren sin ankomst. Folk trekker ut av vinterdvalen og flere tenker over hvor sommerferien skal tilbringes, eller hvor de skulle ønske de hadde tilbragt vinteren. 

Hyttemarkedet har eksplodert 

– Etter året som har gått, har folk fått opp øynene for kortreist ferie i Norge. Behovet for å ha et sted å “rømme” til i helger og ferier er nå større enn noensinne, sier Andreas Thoring i Meglergaarden & Partners.

I 2020 ble det solgt 8.916 hytter i Norge, det er en oppgang på hele 35.8 prosent fra året før. 

– I tillegg er vi blitt villigere til å betale mye mer for hytter enn tidligere, legger han til.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser nemlig at prisene for fritidsboliger gjennomsnittlig steg med 5.5 prosent i 2020. Størst økning var det på hytter ved sjøen, som steg med 11.5 prosent, mens fjellhytter steg med 4.9 prosent. 

Riktig tidspunkt gir best resultat for selger

Andreas forteller at den tiden vi går inn i nå er perfekt for deg som skal selge hytta. Ikke bare er markedet på en all-time-high både i etterspørsel og betalingsvilje, våren kommer også med andre fordeler for salgsprosessen.

Våren passer svært godt til å selge hytta ved sjøen. De er generelt vanskeligere å få solgt i vinterhalvåret.

– Allerede når det lysner begynner folk jakten etter en hytte i håp om at det er der de kan tilbringe sommeren og spesielt nå, som det er usikkert om det er mulig å dra på utenlandsferier.

Han legger til at det derfor er lurt å være tidlig ute om du skal selge. 

– Jo færre hytter som ligger ute, jo større er etterspørselen for hvert objekt. Det fører til økt konkurranse, som igjen fører til høyere priser.

En hytte på fjellet kan brukes hele året. Foto: Getty Images
Vinterhytter hele året

Våren er også ypperlig tidspunkt for å selge hytta på fjellet.

– Fjellhytter alltid populære, siden disse kan brukes gjennom hele året. sier Andreas hos Meglergaarden & Partners. – Å ha en hytte på fjellet om høsten, er magisk, understreker han, og legger til at uansett årstid, er en hytte på fjellet en god investering.

Han legger til at etterspørselen for vinterhytter er jevn gjennom hele året, men understreker at det finnes fordeler ved å selge på våren.

– I mange tilfeller kan det være enklere for kjøper å ta seg frem til visning, sier han. 

– Visning er viktig fordi det gir kjøperen en helt annen følelse enn det en annonse gjør, fortsetter han. De får blant annet muligheten til å stille spørsmål og se for seg hvordan det hadde vært å eie hytta selv.

Uansett om du skal selge hytte ved sjøen, i skogen eller på fjellet, lønner det seg å være tidlig ute med forberedelsene. Med god tid rekker du å gjøre enkle justeringer eller forbedringer som øker både verdien og interessen på hytta ytterligere. Inviter gjerne en eiendomsmegler på befaring før du skal selge, slik at du får tips og råd før klargjøring. 

Våre dyktige kolleger er klare til å hjelpe deg. Ta kontakt så kan vi ta en uforpliktende prat.

Kilder: Finansavisen, E24, Aftenposten