Pynt til advent

Denne julen ser ut til å bli annerledes enn hva vi er vant til. Mange har allerede tjuvstartet med julepynten, siden vi tross alt skal tilbringe mye tid innendørs. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan skape lun julestemning i hjemmet.

Foto: Gunn Berit Johansen/ Hus10a – instagram

Advent betyr ventetiden frem til jul. De skikkene vi kjenner til i dag, begynte på 1800 – 1900-tallet, og har faste elementer som adventskalender, adventsstake og adventsstjerne, for å nevne noen. I de senere år har adventstiden blitt en tid til å gjøre hjemmet koselig og lunt, for eksempel gjennom bruk av lyslenker utendørs og stearinlys innendørs.

Mens snøen lar vente på seg, er det flere som nå lyser opp mørket ved å henge opp lyslenker på balkonger, trær og i vinduer. Bruk også gjerne lyslenker innendørs, slik som Gunn Berit Johansen (Hus10a på Instagram) har gjort (se bildet over)

Det som er positivt med å starte tidlig, er at man slipper alt stresset når jula virkelig setter inn.

Det skal ikke så mye til for å få julestemning i huset. Har du peis eller ovn, bruk den! Knitring i peisen er så julete som det kan bli. Går du ut i skogen og henter noen granbar, får du både god lukt i huset og fin naturlig juledekor til huset.

Det er ikke advent uten adventsstake. Boligpluss gir deg inspirasjon, enten de henger i taket, brukes som borddekor eller plasseres i vinduet.

Foto: Anitta Behrend / Boligpluss

Er du litt eventyrlysten, og tør å styre unna det mest tradisjonelle, kan du for eksempel prøve å kjøpe inn minitrær og hvite blomster, slik som Mester Grønn foreslår her:

Svibel Herbaria – Foto: Mester Grønn
Pinus Silver Crest Squarrosa Foto: Mester Grønn

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen, foreslår også å bruke grønt og planter når man skal pynte til jul;

– Grønne små trær i krukker gjør mye ut av seg, så pynt med dem i trappen, på kjøkkenbenken eller ute. Store grener i vaser er også veldig enkelt og fint. Det blir mørkt tidlig nå, så stearinlys ute på balkongen eller terrassen setter også stemningen, sier hun og legger til:

– Det finnes masse fine adventsstjerner i butikk nå som du kan henge opp i vinduet. Det må jo være lov i november for å få litt stemning og lys.

Bilde: Tone Kroken interiørstylist– hjemme hos @confettibird

Kilder: Boligpluss, Hus10a, Tone Kroken, Mester Grønn